Teknoloji Tasarım Dersi
Teknoloji Tasarım dersi, uzun yıllardır Avrupa da ki okullarda okutulan, bizde ise 2005 yılından itibaren uygulamaya konulan bir derstir. Teknoloji ve Tasarım kelimesi günümüzün vazgeçilmez iki kelimesidir. Hayatımızda teknolojiyi ve tasarımı atalım. Ne kalır geriye…
Teknoloji Tasarım dersi, ilköğretimlerde 7, ve 8. sınıflarda 2 ders saati olarak okutulmaktadır. Daha önceki iş eğitimi dersi kaldırılarak yerine, Teknoloji ve Tasarım dersi getirilmiştir.
Teknoloji Tasarım dersinin amacı, kısaca sorunlara fikir üreten, buluş ve icatlarla çözümler bulan, düşünen ve geliştiren bireylerin olduğu bir toplumu hedefler. Petrol ve doğalgazı neredeyse olmayan bir ülke olarak böyle bir toplum güçlü, ezilmeyen bir ülke olabilmek için zorunludur.
Teknoloji Tasarım Dersi, başıma icat çıkartma diyen bir toplumda, bütün icatları – gavur icadı deriz – yabancıların yaptığına inanılan Türkiye toplumunda öğretmen ve öğrenci için uygulanması oldukça zor olan bir derstir. Aileler, hatta okul idareleri, öğretmenler gibi eğitimli insanlar tarafından bile gereksiz görülmektedir. Örneğin okul idaresince kılavuz kitaba uygun atölye ortamları için gerekli destek sağlanmamaktadır. Veliler 90 not almış bir öğrencinin notunu bile az görmektedirler ki öğretmenin fazlaca verdiği de büyük ihtimaldir. Bazı müfettişler ki maalesef bu dersin tecrübesinin olmaması onları böyle bir yetkide bazı yanlışlara sevk edebilmektedir. Müfettişlerimizden ders imkanları için gerekli koşulların sağlanması, eksiklerin giderilmesi noktasında öğretmene destek verenlere teşekkür ediyoruz.
Teknoloji Tasarım dersi, bire bir öğrenci ile ilgilenmeyi süreci takip etmeyi gerektiren bir derstir. Bu nedenle kalabalık sınıflarda verim almak neredeyse imkansızdır. Bu sorunu kaldırmak amacı ile sınıf mevcudu 25i geçen durumlarda sınıfın kız ve erkek öğrenci şartı eşit olacak şekilde, ikiye bölünmesi zorunlu kılınmıştır. 40 öğrenci durumunda sınıf 3’e bölünür. Bu durum bile hala tartışma konusudur. İmkanları olduğu halde sınıfları böldürmekte zorluk yaşayan öğretmenlerimizi duymaktayız.
Teknoloji Tasarım dersinde okulda bir öğretmen varsa bile sınıf bölünmelidir. Öğretmen yok denilerek 35 kişilik sınıflara öğretmen tek başına girmektedir. Öyle bir durumda öğretmen sınıf disiplinine daha fazla zaman harcar. Tek tek ilgilenmek için yeteri zamanı yoktur. Ortaya çıkan ürünlerde maalesef ya çok az olur yada hiç. Halbuki Teknoloji Tasarım dersinde 35 öğrencide sınıf ikiye bölünmelidir. Okulun tek öğretmeni yarısına derse girer. Diğer yarısı için dışarıdan öğretmen getirtilmelidir. İmkan yoksa okulda okuldan başka bir branş öğretmeni girmelidir. Öğretmen yokluğu ile ilgili sorun Teknoloji Tasarım Öğretmenini ilgilendirmez. Tabi böyle bir durumda, başka branş girmesin öğretmenim; sen hepsine gir, bu daha uygun, daha etik 🙂 filan derler. Böylece bu durumu kabullenen öğretmen sınıfın diğer yarsını da kaybetmiş olur. Karmaşa ile bir yılı daha öğrencileriyle üretimsiz mutsuz olarak geçirir.
Teknoloji tasarım dersi kılavuzunda atölyenin nasıl olacağı çizimlerle belirtilmiştir. Kaç idareci ve öğretmen bunu incelemiştir. Ona göre ortam hazırlayalım demiştir. 5 yıllık kalkınma planına eklemiştir?
Türkiye son yıllarda buluş ve icatlar konusunda, patent başvuruları konusunda ciddi mesafe katetmiştir. Bunda Teknoloji Tasarım dersinin ciddi katkısı olduğuna da inanıyoruz. Çünkü öğrencisi, öğretmeni hatta velisi ile bir şeyler üretme çabası toplumda üretme fikrini bilinci yerleştirmeye başlamış, ateşlemiştir. Teknoloji Tasarım dersi uygulanması, koşulları, derse bakış açısı zamanla gelişerek çok daha iyi sonuçlar alınacağına inanıyoruz ve öğretmenlerimizde bu inançla bütün önemsemeyişlere rağmen mücadele etmelidir.
Teknoloji tasarım dersinin kaldırılacağı gibi dedikodular boştur. Teknoloji ve Tasarım hayatımızın vazgeçilmezleri iken bu dersin kaldırılacağının söylenmesi çok saçmadır. Onu söyleyenlerin hayatından teknolojik alet makinaları atmaları tasarım harikası mobilyalarını bırakmaları vs.. mümkün müdür…
Teknoloji Tasarım öğretmenlerinin sivil toplum örgütlenmeleri ile her şeyi devletten beklemeden, ama devletin dikkatini de çekerek gayret göstermesi gerekmektedir.
Dersin kendisini, nasıl veriminin artırılacağı konuları sorun kabul edilerek çözümler üretilmedir. Çözümleri bulmak için öncelikle soru ve sorunları ortaya dökmeliyiz.
Teknoloji Tasarım Dersi konusunda öğrenci ve öğretmenlerimizin karşılaştığı sorunları ve çözümlerini arayacağımız makalelerimiz devam edecektir…