Mimari Tasarım

Kartondan Mimari Tasarım

kartondan mimari tasarım
kartondan mimari tasarım

Karton ile 3 Boyutlu Mimari Tasarım Nasıl Yapılır?

Mimari Tasarım olarak kartondan maket ev tasarımları yapılmaktadır.  Yalnız mimari tasarım projelerinde 3 boyutlu olarak, renkli kartonlardan da pratik bir şekilde bina tasarımları yapabilirsiniz. Bu sayfalarda renkli kartonlar kullanarak, bir binanın birinci katından başlayıp, tüm binanın tasarımını nasıl gerçekleştirebileceğimizi anlatacağız. Burada ki yöntemleri kullanarak, lego mantığı ile sizlerde kendi farklı tasarımlarınızı yapabilirsiniz.

Buradaki mimari tasarım örneklerine benzer binaların gerçek hayatta da olduğunu yada olabileceğini fark edeceksiniz.

Yalnız siz mimari tasarım projenizi yaparken, özellikle bir binaya benzetme kaygısı olmamalıdır. Sonuçta benzeyebilir de. Ama proje sırasında şöyle bir binaya benzesin gibi bir çaba içerisinde olmamak özgün sonuçlar elde etmenizi sağlayacaktır.

HEDEFİMİZ : Biçimlerden oluşturacağımız, çoğalabilir katlar bulmak ve bunları da çoğaltıp birleştirerek ( yan yana – üst üstte) mimari bina tasarımımızı gerçekleştirmektir.

HAYDİ BAŞLAYALIM 🙂

Öncelikle renkli kartonlardan şeritler keserek, kare, daire, üçgen biçimleri ile halkaları, profilleri vb. nasıl oluşrucağımızı anlatalım.

1- Araç Gereç ve Malzemelerimizi alalım

* 50×70 cm farklı renkte 3 adet kalın karton: Piyasada çok ince kağıt gibi ucuz kartonlar var. Onun yerine daha iyisi ve kalın olanı özellikle arayın, bulun ve alın. Çünkü çok ucuz karton size daha pahalıya patlar. İnce olduğu için, projeniz eğilir bükülür. Estetik durmaz. Alacağınız notunda düşük olmasına sebep olur. Hatta bu yüzden tekrar kalın karton alıp baştan tekrar yapmaya kalkarsınız ki zamanda kaybedersiniz.

* Elişi kağıtları : Kaleme sararak çizgilere oluşturmak için elişi kağıtlarını kullanabilirsiniz.

* Kaliteli Yapıştırıcı, Makas ve özellikle 50 cm lik cetvel : Cetvel küçük olursa büyük kartonlar işlem yaparken daha fazla ölçü almak zorunda kalırsınız.

* Maket Bıçağı : Bu malzemeyi okula getirmek yasaktır. Ama evde büyüklerinizin gözetiminde kullanarak, daha düzgün, kolay kesimler yapabilir zamandan kazanabilirsiniz.

* Altlık 50x70cm Mukavva karton : Ev yada okulda, çalışma yaparken, zeminlere zarar vermemek için tavsiye ediyoruz.

Not : Teknoloji tasarımda mümkün olduğunca sınırlama yoktur. Malzemeler ve adetleri değişlenlik gösterebilir. Ama öğrenciler için ucuz, kolay bulunabilen, kolay kesilip işlenebilen tasarım yapmaya en müsait bir malzeme kağıt kartondur.

2- Kare, Daire, Üçgen, Çizgi biçimlerini oluşturmak için renkli kartonları şeritler halinde keselim

Daha önceki tecrübelerimize dayanarak 2cm eninde 50cm uzunluğuna şeritler keselim. Bu ölçüler değişebilir. 50x70cm lik bir kartondan kaç tane çıkar. Toplam 35 adet 2x50cm lik şerit kesebiliriz. Ama biz 20 adet kesip kalan malzemeyi, yedek veya başka şekiller içinde kullanabiliriz. Diğer renkteki kartonumuzdan da 20 adet keselim.

Yukarıdaki şekillerde görüldüğü gibi cetvel ile 0.2.4.6…36.38.40cm lerden kalem ile, kartonun uzun kenarının altından ve üstünden işaretleyelim. Bu işaretleri cetvel ile birleştirerek, makas kullanarak kesmek için, kalem ile çizebiliriz. Eğer evde size yardım edecek bir büyüğünüz var ise kalem ile çizmeye gerek kalmadan, noktaları maket bıçağı ile direkt kesebilirsiniz. Böylece çok düzgün şeritleri çok kısa zamanda elde edersiniz. Diğer türlü önce kalem ile çizmeniz, sonra o çizgilerin üzerinden dikkatle makas kullanarak kesmeniz gerekecektir. Sonuçta makas ile güzel kesiyorsanız bunu tercih etmelisiniz. Ölçüleri çok hassas almalısınız. Kalem ucunun 1 mm içe kayması 2mm farka ve sonrasında uyumsuzluklara yol açacaktır. Ölçülerinizin hassas olması için harcayacağınız zaman kayıp değildir. Aksine acele ederseniz kötü bir sonuç ile karşılaşıp tekrar başa dönmek zorunda kalabilir, hem malzeme hemde zaman kaybedebilirsiniz.

Not : Ölçüleri yapacağınız tasarıma göre farklı değerlerde belirleyebilirsiniz.


3 – Mimari Tasarımda kestiğimiz şeritlerden kare, daire biçiminde halkalar oluşturalım

* Mimari tasarım etkinliğinde kullanılmak üzere, aşağıdaki şekilde görüldüğü gibi her bir renk kartondan, 2 cm eninde 50 cm uzunluğunda 20 şer adet şerit kesiniz.

* İkinci aşamada bir şeritten 16 cm uzunluğunda 3 adet parça kesiniz. Burada 1 cmlik yapışma payını da kalemle ölçerek işaretleyiniz. Şeritleri iki ucunu birbirine yapıştırırken, yapışma payı için ölçü vermediğimiz zaman, değişkenlik göstermekte ve birimler çap olarak birbirinden azda olsa farklılıklar göstermekte, uyumsuz ve kötü sonuçlar vermektedir.

* Sonuçta her iki renkten 2cm eninde 16cm uzunluğunda 6 şar edet parça hazırlayınız. İhtiyaca göre bu sayıyı çoğaltabilirsiniz. Kalan uzun şeritler bir kenarda beklesin. Birim tasarımı netleştikten sonra gerektiği kadarını kesip kullanacağız.

* Şimdi şeritleri, 1 cm lik yapışma çizgisini geçmeyecek şekilde yapıştırarak daire şeklinde 3 boyutlu halkalara dönüştürelim.

* Daire şeklindeki 3 boyutlu halkalardan, tasarımınızda kullanmak istediğiniz kadarını 3 boyutlu karelere dönüştürebilirsiniz.

* Yukarıdaki şekilde görüldüğü gibi, daireyi bastırarak önce ikiye katlayın, sonra ortasından tekrar katlayın. Bu katlamaları ile ölçmeye gerek kalmadan karenin köşelerini bulmuş olacaksınız. Son olarak içten dışa doğru açarak kareye dönüştürme işlemini tamamlamış olursunuz.

4 – Elişi kağıtlarından çizgi yerine kullanabileceğimiz silindir şekiller yapalım

Elişi kağıtlarını ihtiyacınıza göre 8 veya 16 eşit parçaya bölebilirsiniz. Ölçü almak yerine, sürekli ikiye katlayabilirsiniz. Kağıdı açtığınızda katlama yerlerinden kesebilirsiniz. Daha sonra kırmızı kurşun kalem gibi bir malzemeye sararak ve yapıştırarak silindirleri elde edebilirsiniz.

5 – Hazırladığımız 3 boyutlu kare, daire ve çizgileri kullanarak çoğalabilir mimari-bina kat tasarımları yapalım

Hazırladığınız kare, daire, çizgi gibi biçimlerden, çoğalabilen kat tasarımları yapınız. Bu tasarımların tekrar eder şekilde çoğalabilir olması, bu işin püf noktasıdır. Bir binada bir kattaki düzenin diğer katlarda da devam etmesi gibi. Yukarıda da az sayıda da olsa çoğalabilir kat tasarımları yapılmıştır. Bu tasarımlar çok farklı şekillerde de olabilir. Ölçüler farklı olabilir. Biçimler dikey de kullanılabilir. Eşkenar üçgen, küp, üçgen prizma gibi farklı şekillerde yapılabilir. Biz burada bir tanesini beğeniyor ve onu çoğaltmaya başlıyoruz..

Kat örnekleri içinTıklayınız

6 – Bulduğumuz kat tasarımını çoğaltarak 3 boyutlu mimari bina tasarımını yapalım

  Seçtiğimiz birimden 8 adet çoğaltalım. Bu sayıyı artırabilirsiniz. Bunun için daha önceden kestiğimiz şeritlerden, elişi kağıtlarından ihtiyacımız kadarını, kesip, yapıştırarak; kare, daire ve çizgi hazırlayalım. 8 kat için her renkten 8 er adet gerekli. Sonra birimlerden 8 adet yapıştırarak çoğaltalım. Son olarak bu birimleri üst üste birleştirerek bütünü elde ederek projemizi tamamlayalım.

Yukarıda verdiğimiz örnekten yola çıkarak işin mantığını kavrayabilir ve kendinize göre ölçülerle, biçimlerinizi belirleyebilir, katlarınızı tasarlayabilir ve mimari tasarımlarınızı oluşturabilirsiniz. Yukarıda ki malzemelerden bile yüzlerce farklı kat ve bina tasarımı elde edebilirsiniz.

Katları küçülerek yükselen Mimari Tasarım yapalım

Bundan önceki tasarımımızda katlar aynı büyüklükte idi.

Yukarıdaki mimari tasarımda, aynı şekildeki katlar orantılı küçültme etkisiyle, farklı bir bina tasarım kazandırılmıştır.  Örneğin en altta ki katı oluşturan şeritlerin uzunluğu 18 cm iken üste doğru, 1 er cm orantılı olarak küçültülmüştür. Yani 18cm üstteki birimde 17cm e, sonraki katta ise 16cm ve bu şekilde küçültülmüştür. Bu şekilde bütün, oran etkisi ile farklı bir mimari tasarıma dönüştürülmüştür.

mimari tasarım nasıl yapılır

Katları orantılı olarak 1’er cm küçülterek Mimari Tasarım oluşturma

Katları dönerek yükselen Mimari Tasarım yapalım

Mimari tasarımda daha farklı sonuçlar için, aynı büyüklükteki katları üst üstte yapıştırırken, belli bir açıda döndürerek yapıştırabilirsiniz. Ayrıca  farklı renk geçişleri de yapılabilir.

Mimari Tasarım Örnekleri içinTıklayınız

Katları dönerek ve küçülerek yükselen Mimari Tasarım yapalım

Orantılı olarak küçülen katları, belli bir açıda yön vererek, üst üste birleştirerek te çok farklı mimari tasarımlar elde edebilirsiniz. Bu tür mimari tasarımların ülkemizde ve dünya da örnekleri vardır. Ama siz çok daha farklı tasarımlar elde edebilirsiniz.

error: İçerik korunmaktadır !!